http://farmacie-imed.blogspot.com/

http://farmacie-imed.blogspot.com/

duminică, 29 ianuarie 2012

Acneea

Acneea reprezinta inceputul activitatii sistemului endocrin este insotit adesea de mici tulburari. Acneea se face prin functionarea in exces a glandei sebacee, care se gaseste la radacina parului. Secretia prea abundenta de sebum de catre aceasta glanda, este responsabila de leziuni inflamatorii care se infecteaza si asfel se provoaca acnee. Acneea se prezinta deci, sub forma unor cosuri rosii care pot contine si puroi.
Cosurile sunt localizate in special pe fata, dar pot aparea si pe umeri, pe spate sau pe torace. Acneea este o boala comuna, partial determinata genetic, observata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult. Acneea este o afectiune polimorfa in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica.

Pentru a trata acneea trebuie sa tina seama de tipul de acnee:
- acnee retentionala
- acnee inflamatorie sau mixta

De intensitatea si gravitatea sa, de eventualii factori declansatori sau de asocierea cu alte afectiuni. La debutul bolii leziunile retentionale sunt reduse, tabloul clinic poate fi nesemnificativ dar tratamentul este uneori dificil.
Dermatologul defineste potentialul gravitatii si stabileste in functie de acesta strategia terapeutica. Leziunile de acnee induc o crestere a reactivitati emotionale cu instabilitate, stress, si chiar dismorfofobie.
Care sunt cauzele care produc acnee?
- o sensibilitate exagerata a glandei sebacee la hormonii masculini, care sunt secretati in mod obisnuit de ovare si de glandele suprarenale.
- o igieno defectuoasa
- o demachiere necorespunzatoare favorizeaza închiderea porilor printr-un punct negru, care impiedica scurgerea de sebum si provoaca o inflamare. Anumite pilule pot provoca la tinerele care isi iau pentru prima oara masuri de contraceptie, un puseu de acnee.

Tratamentul acneei trebuie sa tina seama de tipul acneei: retentionala, inflamatorie sau mixta, de intensitatea si gravitatea sa, de eventualii factori declansatori sau de asocierea cu alte afectiuni. Este categoric o boala de pubertate si este partial legata de un rinichi dereglat. Din acest motiv trebuie evitate mincarurile puternic condimentate si sarate, salatele prea acrite si bauturile acidulate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu