http://farmacie-imed.blogspot.com/

http://farmacie-imed.blogspot.com/

joi, 26 ianuarie 2012

Raceala si gripa

Ce este gripa?

Gripa este o infectie respiratorie acuta virala care afecteaza caile respiratorii. Exista foarte multe radacini de virusuri care se schimba de-a lungul timpului. In fiecare an, cercetatorii incearca sa descopere tipul virusului care va da nastere unei epidemii virale.





Multe persoane confunda gripa cu o simpla raceala (guturai), fara sa tina cont de implicatiile serioase pe care le poate avea aceasta infectie respiratorie.


Simptomele gripei

Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale raceli, precum si de simptomele altor infectii respiratorii. De obicei, simptomele apar brusc si se dezvolta extrem de rapid:

  1. febra;
  2. frisoane;
  3. cefalee;
  4. dureri musculare si de articulatii;
  5. dureri de gat;
  6. lipsa apetitului;
  7. tuse seaca;
  8. stare generala alterata.
Gripa este mult mai serioasa decat o simpla raceala. De obicei, cand ai gripa este nevoie sa stai 2-4 zile in pat; vindecarea completa survine in 3-4 saptamani.


Cum se transmite gripa?

In general, gripa se transmite prin stranuturile si accesele de tuse ale unei persoane infectate. Infectia incepe prin inflamatia cailor respiratorii superioare: nas si gat.

In cazurile in care virusul coboara si ajunge la plamani, gripa poate degenera in bronsite, pneumonii si chiar insuficiente respiratorii. In cazul complicatiilor pot aparea: semne de miocardita, in cazurile severe ajungandu-se la meningoencefalita.


Din ce cauza se raspandeste gripa atat de rapid?

Gripa este o infectie care se raspandeste pe cale aeriana; virusul gripal traieste si in afara corpului uman in timp ce isi cauta urmatoarea gazda pentru a o infecta. In primul rand tusea si stranuturile sunt responsabile pentru raspandirea acestei infectii virale. Daca inspiri aerul care contine particule din tusea sau stranutul unei persoane infectate, este foarte posibil sa te gripezi si tu.

Toamna inlesneste raspandirea gripei in randul intregii populatii, ajungandu-se la epidemii. Frigul si vremea umeda ii determina pe oameni sa se adune in locurile publice (restaurante, cafenele, baruri, cluburi, cofetarii etc) care pot constitui adevarate focare de infectie. Aglomeratia din mijloacele de transport in comun, magazinele, cafenelele devin locatii perfecte pentru raspandirea gripei.


Ce precautii pot sa iau daca izbucneste o epidemie de gripa?

Infectiile gripale sunt atat de intalnite, mai ales in perioada sezonului rece incat, de multe ori, este aproape imposibil de evitat contactarea lor. Precautii precum - acoperirea nasului si a gurii mai ales in locurile aglomerate; evitarea contactelor apropiate; repaus la domiciliu cand esti bolnav; spalarea mainilor; evitarea atingerii gurii, ochilor si a nasului - toate pot ajuta, dar nu sunt intotdeauna eficiente. Singura metoda pentru a evita gripa o constituie vaccinarea, toamna. Nu omite, insa, faptul ca vaccinul nu te apara de alte viroze pe care le poti contacta in timpul iernii.


Cum se previne gripa?

Vaccinul antigripal constituie cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Doctorii recomanda vaccinarea anuala atat pentru adulti, cat si pentru copiii ce prezinta o forma severa de astm. Vaccinul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a oferi cea mai buna protectie impotriva gripei. Vorbeste cu doctorul tau pentru a-ti face vaccinul toamna inainte de sezonul epidemiilor gripale din timpul primaverii.

Cu toate ca este recomandat pentru toata populatia, exista anumite categorii pentru care vaccinul antigripal este mai mult decat indicat:

  • pentru copiii ce au mai mult de 6 luni si se confrunta cu un astm sever;
  • pentru adolescentii astmatici;
  • pentru femeile insarcinate astmatice;
  • pentru femeile astmatice care anticipeaza aparitia sarcinii pe durata iernii.


Exista oameni imuni la gripa?

In cazul in care tipul de gripa care circula in anul curent este similar cu acela de anul anterior cu care te-ai confruntat deja (facand gripa sau daca ai fost vaccinat AG - antigripal), atunci este posibil sa fii partial imun.


Ce trebuie sa faca o persoana care are gripa?

  • sa se odihneasca cat mai mult;
  • sa bea foarte multe lichide;
  • sa-si controleze febra;
  • sa utilizeze picaturi nazale pentru a nu avea probleme respiratorii;
  • sa ia antitermice (de tip paracetamol, ibuprofen) pentru reducerea febrei si pentru calmarea durerilor.

Nu exista nici un tratament specific gripei, pentru ca aceasta infectie este intr-o continua transformare. Virusul responsabil pentru gripa, din cauza modificarilor permanente, pune in imponsibilitate crearea anticorpilor de catre organism. In fiecare an, trebuie sa fie identificata ramura gripei curente si creat un nou vaccin care sa contracareze efectele virusului.

Daca te simti grav bolnav, prezinta-te de urgenta la un control medical.

Simptomele caracteristice gripei pot fi confundate destul de usor cu semnele specifice racelii (guturaiului); gripa de cele mai multe ori debuteaza sub forma unei raceli.

Tabelul de mai jos prezinta cateva dintre diferentele care exista intre gripa si raceala (guturai):

 Simptom    Raceala  Gripa
Febra - rara in cazul adultilor si al copiilor mai mare, dar poate fi mai mare de 38 de grade Celsius in cazul anteprescolarilor - de obicei este de 38 de grade Celsius, insa poate urca pana la 39.5 grade Celsius si dureaza 3-4 zile
Dureri de cap - rare - apar brusc si pot fi foarte severe
Dureri musculare - slabe - nelipsite si de cel mai multe ori severe
Stare de oboseala si slabiciune  - slaba - poate dura 2 sau mai multe saptamani
Epuizare fizica - niciodata - apare brusc si poate fi severa
Rinoree   - cateodata - de cele mai multe ori
Stranuturi   - uneori - de cele mai multe ori
Dureri de gat   - uneori - de cele mai multe ori


In timp ce te recuperezi dupa o raceala, te poti reinfecta?

Termenul "raceala" inglobeaza sute de virusuri diferite care ataca sistemul respirator. Multe dintre aceste virusuri nu-ti mai pot cauza probleme pentru ca deja organismul si-a creat anticorpii necesari. Cu toate acestea chiar daca anumite virusuri sunt inofensivi pentru organismul tau, pot fi periculosi pentru acei membri ai familiei tale carora le lipsesc anticorpii corespunzatori infectiei respiratorii.

Daca intri in contact cu un virus in fata caruia prezinti imunitate nu exista riscul reinfectarii. Dar, in cazul in care unul dintre membri familiei tale dezvolta o raceala in urma unei combinatii de virusuri - este suficient ca unul singur sa fie necunoscut organismului tau pentru a te imbolnavi, chiar daca esti pe cale de a te vindeca dupa o raceala. Este adevarat poti sa iei o alta raceala, dar produsa de un alt virus. Chiar daca simptomele sunt asemanatoare, noul tip de raceala este departe de a fi identic cu primul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu